Filtrele
Toplam 0 Ürün
  Ürün Bulunamadı

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDİR? NASIL TEŞHİS EDİLİR? BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ

Böbrek yetmezliği, böbreğin zaman içerisinde fonksiyonlarını kaybetmesidir. Bir anda gelişmemektedir. Kademeli olarak gerçekleşir. Altta yatan bazı nedenlere bağlı olarak gün ilerledikçe ilerleyen böbreklerin fonksiyon kaybı sonunda böbrekler tamamen çalışamaz hale gelebilmektedir.

 

Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri

Kronik böbrek yetmezliği genelde erken evrelerde sessiz bir şekilde ilerler ve belirti vermeyebilir. Semptomlar genellikle böbreklerin fonksiyonlarının kaybedilmeye başlandığı ilerleyen evrelerde ortaya çıkar. Bu hastalığın belirtileri her hastada aynı şekilde ortaya çıkmamaktadır.

 

·      Halsizlik ve yoğunluk

·      Mide bulantısı

·      Konsantrasyon bozukluğu

·      Kusma

·      İştah kaybı

·      Sık idrara çıkma

·      Baş ağrısı

·      Hipertansiyon

·      Erkeklerde ereksiyon problemi

·      Nefes darlığı

 

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedenleri

1.    Diyabet: Böbrek yetmezliğinin en bilinen nedeni halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığıdır. Yüksek olan kan şekeri seviyesi böbreklerde küçük filtrelere zarar vererek böbrek yetmezliğini tetikler.

2.    Hipertansiyon: Halk dilinde yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon böbrekleri etkilemektedir. Hipertansiyon zamanla böbreklerdeki küçük kan damarlarını zorlayabilir ve düzgün çalışmasını durdurabilir. Hipertansiyon böbrek yetmezliğine neden olabilir.

3.    Glomerülonefrit: Böbreklerin glomeruli isimli küçük filtreleme birimleri vardır. Bu sistemin iltihaplanması böbrek yetmezliğine sebep olabilmektedir.

4.    İnterstisyel nefrit: Böbrekte bulunan kanalların ve çevresinin iltihaplanması sonucu böbrek yetmezliği oluşabilir.

5.    Polikistik böbrek hastalığı: Polikistik böbrek rahatsızlığı en çok görülen kalıtsal böbrek hastalığıdır. Zaman içerisinde genişleyen ve ciddi böbrek hasarına ve böbrek yetmezliğine sebep olan böbrek kistlerinin oluşumu ile ortaya çıkmaktadır.

6.    Prostat: İyi huylu olan prostat ya da prostat kanseri, böbrek taşları, prostat kanseri, idrar yollarında kan pıhtısı, enfeksiyonlar idrar yollarını tıkayan sebepler böbrek yetmezliğine neden olabilir.

7.    Böbreğe kan akışını durduran nedenler: Kalp hastalıkları veya kalp krizi, ağır yanık, karaciğer yetmezliği gibi sorunlar böbreğe kan akışını durdurarak yetmezliğe yol açabilir.

8.    Alkol ve uyuşturucu

9.    Gereksiz ilaç kullanımı

10. Kanser

 

Kronik Böbrek Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?

·      Kan testleri: Tam kan sayımı böbrek yetmezliğinin tanısında önemli ipuçları vermektedir. Kanda bulunan kreatinin ve üre oranı böbrek yetmezliğinin varlığı hakkında doktora bilgi vermektedir.

·      İdrar testi: İdrarda bulunan kan veya protein varlığı böbreklerde sorun olduğunu bildirebilir.

·      İdrar hacminin ölçümü: İdrarın çıkışının belirlenmesi bu hastalığı teşhis etmede yardımcı olabilir.

·      Görüntüleme: Böbrekleri ve idrar yollarını görüntüleyerek hastalığın teşhis edilmesine yardımcıdır.

·      Biyopsi: Böbrek biyopsisi genelde cilt altından uzun ve ince bir iğne ile girilerek lokal anestezi yapılmasıdır.

 

Kronik Börek Yetmezliği Tedavisi

·      Tansiyon kontrolü: Böbrek yetmezliği olan hastalar genellikle kontrol altına alınması zor olan yüksek tansiyon sorunlarına sahiptir. Yüksek tansiyonu kontrol altına almak için doktor ilaç tedavisi uygulayabilmektedir.

·      Kolesterol seviyesi kontrolü: Böbrek yetmezliği olan hastalar genellikle kalp hastalığı riskini artıracak oranda kötü kolesterol görülmektedir. Bunun kontrol altına alınması için ilaç tedavisi kullanılabilir.

·      Anemi ilaçları: Kansızlık hastalığının olduğu durumlarda anemi ilaçları kullanılmaktadır.

·      Sıvı birikmesine yönelik tedavi: Böbrek yetmezliği olan bireylerin vücudunda sıvı birikmeleri olmaktadır. Bunu engellemek için ilaçlar kullanılabilir.

·      Diyet: Böbreklere yüklenen yükü azaltmak için düşük protein içeren beslenme diyeti oluşturulabilir.

 

İlerlemiş olan böbrek hastaları için:

·      Diyaliz: Sağlıklı olmayan böbreklerin yapamadığı kanı temizleme işlemini bir cihaz yapmaktadır. Diyaliz böbrek yetmezliğini tedavi etmez.

·      Böbrek nakli: Az çalışan veya çalışmayan böbreğin yerine başka sağlıklı bir böbrek nakledilmesidir.

 

Kronik Böbrek Yetmezliğine İyi Gelen Doğal Besinler

·      Adaçayı suyu

·       Kekik suyu

·      Avokadolu macun

·      Avokado kapsül

·      Polen

·      Çörekotu yağı

 

Kronik Böbrek Yetmezliği İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Böbreklerle ilgili yaşanan sorunlar için Nefroloji bölümüne gidilmelidir.

 

 

İyi beslen Sağlıklı Yaşa...
Good Food Healthy Life
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.