Filtrele
Toplam 0 Ürün
  Ürün Bulunamadı


KARACİĞER KANSERİ NEDİR? NASIL TANI KONULUR? KARACİĞER KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Karaciğer kanseri, kötü huylu tümörler grubunda yer almaktadır. Ancak diğer kanser türlerine göre yaygınlığı azdır. Erkeklerde daha çok rastlanmaktadır. En çok görülen türü hepatoselüler karsinomdur. Bu kanser türü genellikle birincil veya ikincil olarak sınıflandırılmaktadır.

 

Karaciğer Kanseri Nedir?

·      Birincil karaciğer kanseri türü karaciğer hücrelerinden başlar.

·      İkincil karaciğer kanseri de başka bir organın kanser hücreleri karaciğere yayıldığında gerçekleşmektedir.

·      Kanserli hücreler başka vücut organında toplanır ve oraya büyümeye başlar.

·      Karaciğer vücudumuzda buluşan en büyük organdır.

 

Karaciğer Kanseri Belirtileri

·      Karın şişmesi: Karaciğer kanserine bağlı olarak karın şişliğinin 2 nedeni vardır. birincisi büyüyen tümör sebebiyle karnın sağ kısmına doğru yarattığı şişliktir. İkincisi ise karaciğer fonksiyonlarını yerine getirememesi sebebiyle siroz hastalığındaki gibi karın kısmında biriken sıvının şişlik yapmasıdır.

·      Kilo kaybı: Yemek yeme alışkanlıklarında bir değişiklik olmadığı halde kilo vermeye başladıysanız kanser olabilirsiniz. Olan vücut ağırlığından %100’unu kaybetmek tehlikeli hastalıkların habercisidir.

·      Sarılık: Sarılık sadece kansere özgür bir belirti değildir. Safra yolunun tıkanması, karaciğer iltihaplanması, hemolitik anemi gibi hastalıklar sebebiyle oluşmuştur.

 

Karaciğer kanseri belirtilerinin dışında karnın sağ kısmında bir yumru veya cildin sararması olabilir. Kanser hastalığı ilerleyinceye kadar belirtiler olmayabilir. Bu durum ise hastalığın ilerlemesine sebep olur ve tedaviyi zorlaştırır. Uzmanlar karaciğer kanseri tanısı için kan ve karaciğer testi yaparlar. En bilinen tedavi yöntemleri radyasyon, kemoterapi, cerrahi ve karaciğer naklidir.

 

Karaciğer Kanseri Teşhisi

Karaciğer kanseri teşhisi için uzman doktor ilk olarak hastanın tıbbi hikayesine bakar ve fiziki muayene yapar. Uzun süreli olarak alkol kullanımı veya kronik bir hepatit B veya C enfeksiyonu varsa uzmana bildirilmesi gerekmektedir.

 

1.    Karaciğer fonksiyon testleri: Kanda bulunan protein bilirubin ve karaciğer enzimleri seviyelerini ölçerek uzmanın karaciğer sağlığını belirlemesine yardımcı olmaktadır.

2.    Kanda alfa-fetoprotein (AFP): varlığı kanser belirtisi olabilmektedir. Bu protein türü genelde doğumdan önce bebeklerin yumurta sarısı ve karaciğerinde üretilir. Üretimi doğumdan sonra durur.

3.    Karın CT ya da MRI taramaları: Karında bulunan karaciğer ve diğer organların ayrıntılı görüntüsüne bakılır.

 

Karaciğer Kanseri Nedenleri

·      Karaciğer kanserinin sebebi kesin olarak bulunamamıştır.

·      Hepatit B ce Hepatit C virüsü taşımak.

·      Sarılık hastalığı geçirmiş olmak.

·      Siroz

·      Karaciğer adenomu

·      Bazı ilaçlar

·      Ailede karaciğer kanseri öyküsü olması

·      Sigara kullanımı

·      Aşırı kilolu olma

·      Diyabet

·      İçme suyunun içinde yer alan arsenik

 

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer kanseri tedavisi kanserin tipine, evresine ve büyüklüğüne göre değişmektedir.

·      Karaciğerde bulunan tümör sayısı

·      Karaciğerin durumu

·      Siroz

·      Tümörün diğer organlara yayılıp yayılmadığı

 

1.    Hepatektomi

Hepatektomi, karaciğerin bütününü ya da bir kısmını çıkarmak için yapılmaktadır. Bu işlem genellikle kanser olan karaciğerin belirli bölgesinde ise yapılır. Zaman geçtikçe kalan sağlıklı doku yeniden oluşur ve eksik paçayı tamamlar.

 

2.    Karaciğer Nakli

Karaciğer nakli en iyi çözüm yöntemidir. Fakat hastalığa yakalanmış birey ile karaciğeri uygun olan bir donörden alınan sağlıklı karaciğer ile yapılabilmektedir. Bu yöntem sadece kanser diğer organlara atlamamış ise yapılabilmektedir. İşlemden sonra organ reddini önlemek için ilaçlar verilmektedir.

 

3.    Ablasyon

Ablasyon, kanserli hücreleri yok etmek için etanol enjeksiyonu veya sıvı uygulanmasıdır. Lokal anestezi yöntemi kullanılarak yapılmaktadır.

 

4.    Kemoterapi

Kemoterapi, kanserli hücreleri yok etmeye çabalayan agresif bir ilaç tedavisidir. İlaçlar damardan veya ağızdan alınabilir. Genellikle ayakta tedavi olarak verilmektedir. Yan etkileri arasında iştah azalması, kusma, titreme gibi belirtiler vardır. Bu tedavi yönteminde enfeksiyon riski artmaktadır.

 

 

5.    Radyasyon Tedavisi

Radyoterapi kanserli hücreleri yok etmek için yüksek enerjili demetleri kullanır. Dahili radyasyon ve harici ışın radyasyonu verilebilir. İç radyasyon hepatik artere küçük radyoaktif kürler enjekte edilebilmesi için kateterin kullanılması gerekir.

 

6.    Hedeflenen Terapi

Hedeflenen terapi, savunmasız oldukları yerde kanser hücrelerini öldürmek için tasarlanmış ilaçların kullanımıdır. Tümörlerin büyümesini azaltırlar ve tümörün kan akışını keserler. Sorafenib (nexavar) karaciğer kanserini tedavi etmeye yönelik yeni bir yöntemdir.

 

7.    Embolizasyon ve Kemoembolizasyon

Embolizasyon ve kemoembolizasyon cerrahi işlemlerdir. Hepatik arteri önlemek için yapılırlar. Bu tümörün içine akan kan akışını azaltır.

 

8.   Hepatoselüler Karsinom Tedavisi

Hepatoselüler karsinom (HCC) en sık görülen karaciğer kanseridir. En yaygın tedavi yöntemi cerrahidir.

 

Diğer Karaciğer Kanseri Türlerinde Tedavi

Karaciğerde en çok görülen tümörler metastazdır. Karaciğer metastazları aynı HCC gibi genellikle sessiz olur ve ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerle teşhis konulur. Karaciğer metastazlarında tedavi seçenekleri hasta uygunsa cerrahi müdahale yapılarak ilaç desteği verilir.

 

Karaciğer Kanseri İyi Gelen Doğal Besinler

·      Adaçayı suyu

·      Defne suyu

·      Enginar yapraklı macun

·      Devedikeni kapsül

·      Enginarlı kapsül

·      Reishi kapsül

 

 


İyi beslen Sağlıklı Yaşa...
Good Food Healthy Life
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.